Diepe ontspanning: hoe je het bereikt en waarom het zo belangrijk is

Diepe ontspanning

 

Het leven kan hectisch zijn, met werk, gezinsverplichtingen en een gezonde levensstijl die veel tijd in beslag nemen. Voeg daarbij de eisen van het moderne leven en het is geen wonder dat veel mensen dagelijks gestrest zijn. Ons wordt voortdurend gevraagd hoe we met stress en angst kunnen omgaan. Het goede nieuws is dat bijna iedereen van tijd tot tijd stress ervaart; de kunst is om het te beheersen zodat het je leven niet overneemt. De meesten van ons beschikken niet over een eindeloze voorraad geduld of rust, maar we hebben allemaal het vermogen om te ontspannen wanneer we dat het meest nodig hebben. Hoe? Door te leren hoe je een staat van diepe ontspanning kunt bereiken.

Wat is diepe ontspanning?

Diepe ontspanning is het proces van het bereiken van een staat van ontspanning waarin je lichaam niet gewend is aan een overactieve staat van wakker zijn. Hierdoor kun je stress, angst en woede loslaten en tegelijkertijd je concentratie en focus verbeteren. Het helpt je ook om te ontspannen, tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. De voordelen zijn talrijk, waaronder – maar niet beperkt tot – meer concentratie, betere slaap, meer energie, minder stress, minder pijn en meer mindfulness.

Hoe bereik je diepe ontspanning?

De meeste mensen denken dat ze 2 uur van hun dag moeten uittrekken om tot diepe ontspanning te komen. Je hoeft echter niets bijzonders te doen. In feite kunt u de tijd gebruiken die u gewoonlijk aan andere dingen besteedt. Zoek eerst een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt. Zorg ervoor dat het een ruimte is waar je privacy hebt en die je kunt afsluiten van de buitenwereld. Haal een paar keer diep adem. Dit zal je helpen je geest te kalmeren en te focussen. Als je klaar bent, probeer dan je zorgen en angsten even opzij te zetten. Probeer je nu een moment in je leven te herinneren waarop je je echt ontspannen voelde. Dat kan zijn op de bank tv kijken, met een kop thee of een warme drank aan je zijde, of een boek lezen. Het kan op het strand zijn, of wandelen in het bos.

Voordelen van diepe ontspanning

  • Verhoogde focus: Diepe ontspanning zal je helpen om je te concentreren op de taak die voor je ligt. Het zal u helpen het aantal dingen dat u moet doen te verminderen, waardoor uw efficiëntie toeneemt en stress sterk afneemt.

  • Verhoogde concentratie: Dit is een belangrijk voordeel van ontspanning, want je zult minder snel afgeleid worden of je focus verliezen. U zult merken dat u productiever kunt werken, met minder onderbrekingen.

  • Betere slaap: Diepe ontspanning is een geweldige manier om tot rust te komen en te ontspannen voor het slapen gaan. Stress, angst en zorgen kunnen aanleiding geven tot slapeloosheid. Ontspanning kan deze symptomen helpen verminderen.

  • Meer energie: Ontspanning is een geweldige manier om stress en angst te verminderen, waardoor het lichaam een hormoon aanmaakt dat cortisol heet. Dit hormoon is verantwoordelijk voor gevoelens van vermoeidheid en een laag energieniveau.

  • Verminderde stress: Veel mensen ervaren stress door werk- of gezinsproblemen, of door een overweldigend aantal dingen te doen. Diepe ontspanning kan helpen het stressniveau te verlagen.

  • Verminderde pijn: Een ander voordeel van ontspanning is dat het kan helpen om pijn te verminderen. Een van de redenen hiervoor is dat wanneer u gestrest bent, uw spieren in een constante staat van samentrekking verkeren.

Stappen om je te helpen ontspannen

Zoek een rustige plek waar je kunt ontspannen. Neem een moment om je ademhaling te controleren en je centrum te vinden. Wees eerlijk tegen jezelf en beoordeel waar je geest op dit moment is. Misschien merkt u dat uw geest zo druk is dat u zich niet kunt ontspannen. Ga na wat je stress veroorzaakt. Dat kan werkstress zijn, familiestress, of dagelijkse stress omdat je te veel te doen hebt. Schrijf op wat je voelt en identificeer de gedachten die bij deze gevoelens horen. Als je iets wilt opschrijven wat je voelt, maar waar je de woorden niet voor hebt, schrijf het dan op.